Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/7/0/70a8f9d7-fe2a-4482-8b02-537a272aa267/novaenergia.sk/web/wp-includes/post-template.php on line 284

Ako ďalej na Oravskej priehrade 1. časť

Ako ďalej na Oravskej priehrade 1/20

Bude sa Oravská priehrada meniť k lepšiemu? Sú mestá a obce pripravené na potreby turistického priemyslu? Vedia štátne inštitúcie, ochranári, polícia a podnikatelia medzi sebou komunikovať a spolupracovať? Sú na priehrade rovní a rovnejší? Platia pravidlá pre všetkých? Robíme niečo pre turistov? A chcú vôbec občania Oravy turistický ruch?
Toto všetko sú legitímne otázky.
Nová Energia pre Oravu sa rozhodla opýtať kompetentných, vplyvných ľudí a úspešných podnikateľov na ich názor na Oravskú priehradu. V priebehu leta sa budeme snažiť pripraviť sériu článkov s ľuďmi, ktorí majú reálny vplyv na naše oravské more. Chceme tak rozpútať verejnú diskusiu o Oravskej priehrade a hlavne priniesť pohľady rôznych odvetví do problematiky, aby sme vedeli aj pochopiť a aj pomohli priniesť riešenia. Je veľmi dôležité hľadať riešenia problémov pre dobro celej Oravskej priehrady a ľudí, ktorí sú s ňou v kontakte. Rozhovor nám už prisľúbili primátor Milan Hubík a podnikateľ Miloš Ferletiak a ďalších oslovíme.
Pýtať sa bude osobne Rastislav Žulko a preto práve jeho ako prvého použijeme na generálnu skúšku týchto rozhovorov, a tiež aby ste vedeli aké otázky budeme dávať a aj kompetentní ľudia sa budú vedieť pripraviť. Všetci dostanú 7 rovnakých otázok + jednu prémiovú takzvanú „na telo“, na ktorú nebudú pripravení. Našim cieľom nie je niekoho zaskočiť ale chceme získať profesionálne odpovede zodpovedných ľudí. Takže začíname.

Rastislav Žulko je občiansky aktivista zo združenia Nová Energia pre Oravu. Aktuálne je členom Komisie pre cestovný ruch a regionálny rozvoj, služby a technickú činnosť v meste v Námestovo. Podnikal v oblasti turizmu, má všeobecný prehľad o situácii na Oravskej priehrade a je v kontakte s kompetentnými ľuďmi.

1. Rasťo aký máš vzťah k Oravskej priehrade?
13 rokov som v podstate býval na ešte drevenom Salaši Orava na Slanici. Môj otec ho mal v prenájme, bola to rodinná firma. Ku Salašu Orava patrili chatky na ubytovanie, bufety, stánky na zeleninu, zmrzlina a iné. Veľa vecí sa už ale zmenilo. Ku priehrade mám však stále veľmi blízky vzťah, je to moja srdcovka. Veľmi rád si posedím v podnikoch na terase na nábreží v Námestove, alebo sa rád chodím len tak prejsť na breh priehrady. Je to očista pre dušu.

2. Ako vidíš Oravskú priehradu, jej víziu?
Ja zastávam myšlienku, že oravská príroda, a aj priehrada patrí svojim spôsobom všetkým ľuďom. Obyvateľom Námestova, ale aj ľuďom z okolitých dedín, turistom domácim a aj zahraničným, rybárom, športovcom atď. Samozrejme zvieratám. Aktuálne hľadám takú rovnováhu medzi záujmami všetkých týchto ľudí. Veľmi veľa sa so všetkými ľuďmi z týchto komunít rozprávam a chcel by som nájsť priestor, či pravidlá, aby si tu každý našiel kúsok svojho a aby to nezničilo samotnú priehradu či okolitú prírodu.

3. Aký druh turizmu by mal byť na Or. priehrade podľa Teba?
Najbližšia mi je predstava Oravskej priehrady ako rezortu pre rodinnú turistiku, rodinnú dovolenku. To však obsahuje aj večernú zábavu, festivaly, turistiku, bicyklovanie, vodné športy, rybolov. Všetko v rozumnej miere a vyvážené. Ak to skrátim tak pre mňa je to hlavne príroda, športy, zábava ale nie Las Vegas. Tisíce turistov ročne ale nie milióny.

4. Čo hodnotíš ako dobré pre Or. Priehradu?
Samotné vodné dielo je jedinečné, a aj keď bolo postavené umelo, zapadá už do prostredia Oravy. Oravci sú na priehradu hrdí. Cez víkendy sa chodia k priehrade zabávať, prechádzať sa s deťmi, s priateľmi, či so svojimi láskami. Priehrada je priestor aj pre podnikanie, športovanie, rybolov. Sme na začiatku jej rozvoja a preto teraz netreba zaváhať. Veľmi pozitívne hodnotím úroveň gastro podnikov na nábreží v Námestove. Také mochito ako tu vám nespravia ani v Krakowe. Stejk mám na celom svete najradšej na nábreží v NO. Capuccino je ako v Taliansku a dokonca vám spravia obrázok ako v nejakej gastro relácii v televízii. Sú tu usmiati, rýchli čašníci, krásne a milé čašníčky, to na Slovensku nie je pravidlom. Na diskotéku, ktorá tu je, chodia vystupovať veľké slovenské, české či európske hviezdy. Festivaly ako Verím Pane, Pivný festival, Rock Fest, Súťaž v pílení dreva a iné – to sú tisíce návštevníkov, všetko vo vysokej kvalite. Aj okolité hotely sa významne zlepšili a nový sa stavia. Na priehrade máme zimný štadión, ranč s koňmi, autokempy s požičovňami lodiek a športového náradia. Prepáčte ak som niekoho pozabudol ale ide mi skôr o princíp. Podnikatelia sa neboja investovať a naozaj makajú na 200%. Vždy je čo zlepšovať, ale ja si ich prácu veľmi vážim. Nemajú to vždy ľahké a za tým čo tu vybudovali, treba vidieť nekonečné hodiny driny a odriekania. Ak sú niektorí bohatí, netreba závidieť. Zadarmo ten úspech nie je. Treba si brať príklad a inšpirovať sa.

5. Čo hodnotíš ako zlé a čo tú chýba?
Podľa mňa systém a pravidlá pre celú priehradu. Veľa ľudí si tu robí čokoľvek nerešpektujúc druhých. To má za následok, že si niektorí jednotlivci berú kúsok priehrady iba pre seba. Taký divoký západ, bez pravidiel. Platí tu staré známe: kto je prvý alebo silnejší, či známejší, berie všetko. Ak by sa vytvorili pravidlá pre rozdelenie nazvime to „životného priestoru“ bolo by všetko spravodlivejšie. Toto mi potvrdili aj ľudia, ktorí aktuálne teraz nedodržujú etické či skutočné zákony. Ja ich chápem, oni sa budú snažiť, ustúpia a niekto drzejší im priestor uchmatne.

6. Ako hodnotíš spoluprácu inštitúcií, podnikateľov, občanov?
Toto je zásadná vec. Účinná a hlavne progresívna spolupráca neexistuje. To je absolútne na škodu pre všetkých. Počas rozhovorov sa mi potvrdilo, že každý si myslí, že má pravdu ale na priehrade viac ako inde platí, že pravda je niekde v strede. Pozitívne však je, že úplne každý a je to jedno či je majiteľ zábavného podniku, kaviarne, obchodu, alebo je rybár, športovec, ochranár, úradník v obci, úplne každý si želá, čisté prostredie, bezpečnosť pre deti, zachovanú prírodu a všetci by privítali rozvoj Oravskej priehrady.

7. Čo zo svojej pozície robíš pre Oravskú priehradu?
Ja som zapálený pre spoluprácu a chystám sa aj pomôcť. V komisii pre cestovný ruch sa snažím prinášať názory na turistický ruch z pohľadu podnikateľov. Teraz chystám sériu rozhovorov s uznávanými ľuďmi v jednotlivých dotknutých oblastiach, s ľuďmi, ktorí rozhodujú o veciach, aby predstavili svoje pohľady na Oravskú priehradu. Táto spolupráca je nevyhnutná nielen preto, aby bol nejaký rozvoj, ale aby sme nezničili to pekné čo tu máme. Som presvedčený, že prišiel čas na otázky kam má smerovať rozvoj Oravskej priehrady a prišiel čas na verejnú diskusiu.

8. Jedna otázka na telo. Nie si trochu naivný, myslíš, že dôležití ľudia budú spolupracovať, keď nemusia? Ty ich donútiš?
Nemyslím, že som naivný. A ja osobne nedonútim a ani neplánujem nikoho nútiť. Niekto bude chcieť spolupracovať a niekto nie. Treba si uvedomiť, že táto krajina nepatrí len úradníkom, nech sú na akejkoľvek pozícii. Patrí nám všetkým. Máme plné právo rozhodovať o veciach okolo nás. Máme právo veci meniť pre dobro všetkých. Máme zákony, ktoré má každý dodržiavať a aj tie zákony môžeme meniť a vylepšovať. Musíme to robiť pre dobro našich detí. Verím vo verejnosť, ktorá zakričí na tých, ktorí sedia za pecou. Bude to dobré … uvidíte.
Toľko Rasťo Žulko.

Napíšte do komentára, čo si o rozhovoroch na tému Ako ďalej na Oravskej priehrade s …? myslíte, alebo koho by sme sa mali pýtať. Nasledujúci rozhovor už bude s veľmi kompetentným človekom. Rozhovor prisľúbil primátor mesta Námestovo p. Milan Hubík. Nový príspevok môžete očakávať v priebehu týždňa.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *